Sunday, June 10, 2012

Permohonan maaf secara terbuka kepada sahabat sekalian,


Permohonan maaf secara terbuka kepada sahabat sekalian,

Bismillahirrahmanirahim,

Segala puji bagi Allah yang menciptakan alam. Segala puji bagi Allah yang menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian. Segala puji bagi Allah yang menjadikan malam dan siang sebagai tempat bekerja dan berehat. Segala puji bagi Allah menciptakan di dalam hati-hati manusia itu rasa kasih dan sayang. Segala puji bagi Allah S.W.T.

"Hendaklah mereka memberi maaf dan melapangkan dada.Tidakkah kamu ingin diampuni oleh Allah?" (QS Al-Nur [24): 22).

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada sahabat-sahabat sekalian, Syukur kehadrat Ilahi kerana dengan limpah rahmat-Nya sesi pembelajaran saya selama empat tahun di UMP hampir sampai ke penghujungnya.Kita manusia dikurniakan hati dan kita juga tidak hidup keseorangan di bumi Ilahi ini, ada masyarakat di sekeliling kita, dan apabila kita hidup bermasyarakat,tidak dinafikan,pasti akan ada hati yang terluka dengan perbuatan kita. Itu adalah normal. Dan normal untuk kita marah atau terasa dengan perbuatan orang lain yang tidak persefahaman dengan kita atau dengan kesalahan yang telah dilakukan nya terhadap kita. Tetapi,kita sebagai umat Islam,tidak boleh terasa atau tersinggung dengan orang lain terlalu lama.Atau dalam kata lain,kita tidak boleh menyimpan dendam.Kenapa kita tidak boleh berbuat demikian? Ini jawapannya:

kerana Allah SWT itu Maha Pengampun.

Dan ini buktinya,

Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. [39:53]

Bersesuaian dengan Firman Allah S.W.T dan hadis Nabi S.A.W, dengan ini,dengan rasa rendah diri saya MOHD HAZWAN SYAFIQ BIN HARUN,MA08115 ingin memohon seribu kemaafan dan ampun sepanjang persahabatan kita selama 4 tahun ini jika saya ada membuat perkara atau hal yang membuatkan Saudara Saudari rasa tidak senang, sakit hati atau sewaktu dengannya terhadap saya. Jika bersandarkan pada mazhab Syafie setiap kesalahan yang dilakukan perlu diterang secara jelas dan mesti diberitahu satu persatu kesalahan yang telah dilakukan untuk dimaafkan oleh sahabat-sahabat sekalian, jadi elok kiranya jika saya bertaklid pada mazhab Maliki, memohon kemaafan secara terbuka tanpa khusus kepada kesalahan yang telah saya lakukan. Saya juga ingin memohon maaf sepanjang penglibatan saya dalam kepimpinan jika ada pihak yang tersinggung diatas cara saya dalam memimpin. Secara jujurnya saya kira kesalahan yang paling banyak dilakukan terhadap saudara saudari adalah ketika mana saya terlibat dalam hal-hal kepimpinan, sekali lagi jari sepuluh diangkat sebagai tanda memohon kemaafan,tiada apa yang dapat dilakukan selain dari memohon kemaafan,semoga kita semoga tergolong dalam golongan dibuka hatinya oleh ALLAH S.W.T untuk mudah memaafkan pihak lain,amin!

“Seorang muslim adalah saudara bagi sesama muslim ,kerana itu janganlah menganiaya,jangan membiarkannya teraniaya dan janganlah menghinanya.Taqwa tempatnya disini!Sambil baginda menunjuk ke dadanya sebanyak 3 kali.Alangkah besar dosanya menghina saudara sesama muslim,setiap muslim haram menumpahkan darah saudara sesama muslim.Haram merampas haratanya dan haram mencemarkan kehormatan atau nama baiknya” [Hadis Riwayat Muslim].

Semoga kita semua Berjaya dimasa akan datang, InsyaALLAH.

Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Setiap dua orang muslim bertemu dan berjabat tangan nescaya diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah” (Riwayat Abu Daud)

Yang mengharap kemaafan,
Hazwan Syafiq
10/6/2012

0 comments:

Post a Comment